Hasznos Információk

Önéletrajzunk megírásánál elkövetünk tipikus hibákat, melyek nem szereznek jó pontokat nekünk – ha nem is kerülnek azonnali “kidobásra”. Érdemes ezeket a hibákat elkerülni ahhoz, hogy jó első benyomást keltsünk.

Terjedelem

Egy-egy önéletrajz elolvasására gyakran fél perce van egy HR-esnek, ezt bizonyára már sok oldalon olvasta. Ezt én is megerősítem, a sok jelentkező közül azokat választja a szakember, akiknél gyorsan megszerzi az általa releváns információkat. Az önéletrajz ezért ne legyen túl hosszú, sok éves tapasztalatot is jól össze lehet foglalni maixmum két oldal terjedelemben.

Átláthatatlanság

Általában párosul a hosszú terjedelemmel tapasztalatom szerint. Rengeteg struktúrálatlan információ, melyből nehezen “bogozható ki”, hogy a jelentkező mikor, hol dolgozott, mik voltak a főbb állomások karrierében. Lehet, hogy releváns a tapasztalat a meghirdetett pozíció szempontjából, ám az vagy kimarad vagy a HR-es kollégának nincs ideje és türelme megtalálni ezeket a közös pontokat.

Helyesírási hibák

Nem tesz jó benyomást, ha önéletrajzunk tele van elgépeléssel vagy helyesírási hibákkal. Ezzel azt üzenjük reménybeli munkáltatónknak, hogy nem vagyunk precízek, felületesek vagyunk, nem figyelünk oda a részletekre. Ma már tudjuk ellenőrizni szoftver segítségével a hibákat, tegyük meg!

Túl kevés információ

A terjedelem rövidítése érdekében túl kevés információt írunk le az általunk végzett munkáról. A pozíció megnevezése nem feltétlenül jelenti ugyanazt a feladatkört különböző cégekben, így fontos, hogy röviden fejtsük ki főbb feladatainkat, hogy a kiválasztást végző képet kapjon arról, mit csináltunk adott cégnél.

Elérhetőségek

Figyeljünk oda, hogy az elérhetőségeink véletlenül se maradjanak ki az önéletrajzból, hisz a munkáltató csak így ér el bennünket. Ellenőrizzük, hogy a telefonszámot, mail címet jól írtuk-e be. E-mail címnek professzionális címet adjunk meg a cicamica68@gmail.com vagy a csigabiga@freemail.hu nem túl előnyös!

Sablonos

A neten megtalálható programokkal létrehozott önéletrajzokkal csínján bánjuk, azokkal nem tűnünk ki a sok-sok jelentkező közül. A formátum lehet szép és tetszetős, ám akkor is legyen mindig egyedi és adott pozícióra szabott az önéletrajzunk!

Ez csak pár példa arra, mit véthetünk önéletrajzunk elkészítése során. Tanácsadásunk keretében az ilyen és ehhez hasonló buktatók elkerülésére készítjük fel. Írjon nekünk, segítünk!